Hooggevoeligheid (HSP)

"Als 'ervaringsdeskundige' in hoogsensitiviteit herken ik regelmatig symptomen bij cliënten die daar overeenkomsten mee hebben."

Erkenning en streven naar betere balans

 

Als je hooggevoelig bent (niet te verwarren met 'overgevoelig'), dan betekent dit dat je door aanleg veel gevoeliger bent dan de meeste mensen. Nu heeft iedereen wel een bepaalde gevoeligheid, maar een Highly Sensitive Person (HSP) heeft dat veel meer dan gemiddeld, zodat je daar in je leven problemen mee kan hebben. Zelfs zoveel, dat het de kwaliteit van je leven kan aantasten.

 

Zo'n vijftien jaar geleden kwam ik er achter dat ik zelf hooggevoelig ben. Het boek 'The Highly Sensitive Person' van grondlegger Elaine Aron gaf mij veel inzicht en ik ben mij hier verder in gaan verdiepen. Als 'ervaringsdeskundige' in hoogsensitiviteit herken ik regelmatig symptomen bij cliënten die daar overeenkomsten mee hebben. Het is soms in meer of mindere mate aan de orde en van belang om dit mee te nemen in de therapie. Een stukje herkenning, maar vooral erkenning kan goed meehelpen in het streven naar een betere balans in je leven.

 

Kenmerken HSP

 

Hooggevoelige mensen voelen emoties van anderen vrijwel onmiddellijk aan. Zo registreren ze bijvoorbeeld feilloos verdriet, een slecht humeur, een slechte verstandhouding of sfeer. Dit gebeurt bewust en onbewust en heeft direct invloed op het gevoel van welzijn van een hooggevoelige. Voor hun eigen welbevinden zijn sensitieve kinderen, vrouwen, mannen sterk afhankelijk van hoe anderen zich voelen en gedragen.

 

Als hoogsensitief persoon kan je dan ook flink in de weer zijn om een goede sfeer of verstandhouding te scheppen of het anderen naar de zin te maken. Daarbij kun je soms (te) veel van jezelf vragen.

 

Ook subtiele veranderingen in temperatuur, geur, geluid of licht voelen hooggevoeligen veel eerder en sterker dan anderen. In de regel kan een hoogsensitief persoon slecht tegen sterke prikkels als harde muziek, herrie en druk(te). Veel van hen hebben het dan ook echt nodig om zich van tijd tot tijd terug trekken op een eigen 'eilandje', waar ze alleen kunnen zijn.

 

Wil je weten of je zelf wellicht hooggevoelig bent, dan kun je idee krijgen door de volgende test in te vullen.

 

Senang

Praktijk voor

psycho-sociale therapie

Meppel

 

 

• Geen geitenwollen sokken

 

• Geen drempels

 

• Gewoon bij u thuis

Hillian Brink |

Psycho-sociaal therapeute

 

Contact: tel. 0522 - 24 27 51

hillian@senangmeppel.nl